Rautalammin kansalaispaneelin työ jatkuu

13.5.2024 — 13:10

Rautalammin kansalaispaneelin työ jatkuu toukokuussa kehittämisideoiden koonnilla ja niiden yhteisellä puntaroinnilla. Kansalaispaneelin tehtävänä on luoda 5–10 suositusta Rautalammin vuokra-asumisen ja vuokra-asuntotarjonnan kehittämiseen huomioiden kunnan talouden asettamat reunaehdot.

− Panelistien laatimat suositukset esitellään elokuussa valtuutetuille ja julkistetaan sen jälkeen yleisesti, Rautalammin hallintojohtaja Merja Koivula-Laukka kertoo.

Kansalaispaneelin osallistujat valittiin Rautalammin asukkaiden keskuudesta satunnaisotannalla. Ilmoittautuneiden joukosta poimittiin mukaan eri-ikäisiä ihmisiä eri puolilta Rautalampea. Tavoitteena oli, että lopullinen kokoonpano olisi kuin Rautalampi pienoiskoossa.

Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että paneelissa on mukana vuokralla asuvia, hiljattain Rautalammille muuttaneita ja jo pitkään Rautalammilla asuneita. Näin haluttiin varmistaa näkökulmien monipuolisuus.

Kylä on kaunis kuin karkki!

Toukokuun alkupäivinä noin 20 kansalaispanelistia kokoontui Rautalammin kunnanvirastolle miettimään vuokra-asumisen kehittämistä. Illan tavoitteena oli koota mahdollisimman monipuolisesti ideoita, joita lähdetään seuraavilla kerroilla arvioimaan tarkemmin ja joiden joukosta valitaan lopulta varsinaiset suositukset.

− Olen yllättynyt, miten monipuolisesti ja vakavasti kaikki panelistit suhtautuvat työskentelyyn. Tuntuu, että kellään ei ole omaa agendaa, vaan mietimme asioita yhdessä, Astrid Weidner sanoo.

Astrid muutti vuoden alussa Rautalammille Helsingistä eli hän on ollut suhteellisen hiljattain itse tilanteessa, jossa hän etsi asuntoa. Asumisen kehittäminen tuntui teemana ajankohtaiselta.

− Kylä on kaunis kuin karkki! Ei tähän voinut kuin ihastua. Koen, että uutena asukkaana katson asioita vielä vähän ulkopuolisin silmin. Se on näkökulma, joka minulla on annettavana työskentelyyn, Astrid sanoo.

− Tämä on yhdenlaista edelläkävijyyttä, että voi osallistua asioiden pohtimiseen ennen kuin niistä on päätetty. Usein päätökset on jo tehty ennen kuin asiat nostetaan esiin.

”Oma ajattelu laajenee keskustelun myötä”

Kielo Puranen ja Aki Virta ovat puolestaan asuneet Rautalammilla lähes koko ikänsä opiskeluaikoja lukuun ottamatta. Rautalammilla on ollut hyvä asua ja elää.

− Kylä on minulle mielettömän rakas. Siksi halusin lähteä mukaan myös kansalaispaneeliin, kun sain kutsun. En ole itse rakentamisen asiantuntija, ja on kivaa kuulla myös toisten ajatuksia, Aki kertoo.

Kielo mietti ensin, onko hänellä annettavaa työskentelyyn ja päätyi siihen, että ainakin hän voi oppia toisilta.

− Kun tulee luppoaikaa tapaamisten välissä, mietin asumista ja miten sitä voisi kehittää. Katson nykyisin eri silmällä uutisiakin ja luen lehtiä eli löytyisikö sieltä hyviä ideoita, joita on jo toteutettu muualla. Esimerkiksi muualla on rakennettu yhteisöllisiä kerrostaloja, Kielo pohtii.

Molemmat Rautalampi-konkarit korostavat, että on mukavaa kuulla muualta muuttaneiden ajatuksia ja näkökulmia.

− Oma näkövinkkeli laajenee keskustelun myötä. Tässä tulee pohdittua samalla myös sitä, mikä asumisessa on merkittävää ja tärkeää itselle, Aki tiivistää.

Lue lisää hankkeen etenemisestä: https://www.rautalampi.fi/elinvoima-ja-tyo/projektit/rautalammin-kansalaispaneeli/

#sitra #kansalaispaneeli

« Uutishuone

Chatbot