Pilaantuneiden omenoiden vastaanotto

Kuopion ja Pieksämäen jätekukko

Jätekukko vastaanottaa Pieksämäellä (Puhdistamontie 1, 76150 Pieksämäki) ja Kuopiossa omenoita. Pieksämäellä ainoastaan jätepussitasolla. Kuopioon voi viedä peräkärrykuormia maksutta. Omenoiden vastaanottopiste sijaitsee Kuopiossa lajitteluasemaa ja jätekeskusta vastapäätä olevalla puutarhajätteen vastaanottoalueella, joka on auki 24/7. Kuopion jäteasema, Kaatopaikantie 316, 71520 Kaislastenlahti.

Ei omenajätekuormia kunnan puutarhajätepaikalle!

Omenajätekuormia ei voida vastaanottaa kunnan puutarhajätepaikalla, sillä se vaatisi järkevän vastaanottoastian ja kuljetusjärjestelyn Kuopioon.

Jätekukon lajitteluoppaan ohjeistus

  • Ensisijaisesti omenat kannattaa säilöä esimerkiksi tuoremehuksi, soseeksi tai hilloksi. Voit myös lahjoittaa ylijäämäsatoa esimerkiksi tuttaville, kouluille, päiväkodeille tai hevostalleille yms. käyttöön.
  • Kompostoriin omenia voi laittaa pieniä määriä pilkottuna (enintään sangollinen kerrallaan). Älä laita omenoita avokompostiin, sillä ne houkuttelevat paikalle eläimiä.
  • Biojäteastiaan pilaantuneita omenoita voi laittaa vain pieniä määriä huomioiden, ettei astian paino saa nousta liian painavaksi, jotta tyhjennys onnistuu.
  • Sekajäteastiaan ei saa laittaa suuria määriä omenoita, koska ne nostavat jäteastian painoa liikaa ja houkuttelevat astiaan mm. ampiaisia. Pienet määrät voi laittaa suljetussa pussissa.
  • Kuopion lajitteluasema vastaanottaa pilaantuneita omenoita syksyisin peräkärrykuorminakin. Omenien vastaanotto sijaitsee puutarhajätteen vastaanottoalueella 24/7.


Näin kompostoit muumiotautiset ja huonoksi menneet omenat

Laita omenat tasapohjaiseen sankoon tai saaviin ja hakkaa ne tasakärkisellä lapiolla silpuksi. Laita omenasilppu kerroksittain jyrsijäsuojattuun puutarhakompostiin kuivemman puutarhajätteen kanssa. Kun kompostin lämpötila nousee korkealle, muumiotaudin aiheuttajasieni tuhoutuu parin vuoden kompostoinnin aikana, ja tauti ei leviä syntyvän kompostimullan mukana.

« Uutishuone

Chatbot