Pekka Jalkasen musiikissa soi uuden ja ikivanhan yhteys – Etelä-Konnevedelle omistettu teos kuullaan tupakonsertissa säveltäjän synnyinkodissa

Teksti ja kuvat: Kaisa Naukkarinen

Säveltäjä Pekka jalkanen

Rautalampilainen säveltäjä Pekka Jalkanen on viettänyt Etelä-Konnevedellä jokaisen kesänsä vuodesta 1980 ja asuu nykyisin pysyvästi sen rannalla.

”Tämä on minun hyvinvointialuettani ja ydinmaisemaani, joka liittyy persoonallisuuteeni lähtemättömällä tavalla.”

Etelä-Konnevesi kuului Pekan elinpiiriin jo nuorena. Hänen perheensä asui Hanhitaipaleen koululla kymmenen vuotta, ja järvi tuli tutuksi etenkin kesäisin nuotanvedossa isän ja veljien kanssa. Talvisin hiihdettiin Kalajanvuorelle, kesäisin Vuori-Kalajan lampi oli rapupaikkana.

Kun Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin vuonna 2014, Rautalammin kunta tilasi Pekka Jalkaselta teoksen puiston avajaisjuhlaan. Syntyi tenorisaksofonille ja sähkökanteleelle sävelletty Alussa – Nyt!

”Säveltämiseen tarvitaan ensin jokin oivallus. Tässä se löytyi alkuaineista tuli – vesi – maa – ilma, joita sitten sovelsin Konneveteen. Maisema oli innoittajana. Kantaesityksen jälkeen ihmiset kävivät sanomassa, että tämä oli just kuin Konnevesi.”

Ikiaikaiset luonnonelementit saavat siis teoksessa paikallisen asun ja henkilökohtaisenkin tason. Uuden ja ikivanhan yhteys kuuluu myös sävellyksessä, jossa on hyödynnetty muinaiskreikkalaista melodiikkaa. Vaikka saksofoni ja sähkökantele ovat moderneja soittimia, on niillä kuitenkin juurensa muinaisissa palvontamenoissa ja rituaaleissa.

Alussa – Nyt! kuullaan kansallispuiston 10-vuotisjuhlan kunniaksi nyt uudelleen Rautalammilla, Vanhan Häkkilän vanhassa tuvassa torstaina 29.8. Esa Pietilän (tenorisaksofoni) ja Senni Vesasen (kantele) esittämänä.

Vanha-Häkkilä sijaitsee Vahvasen rannalla, ei kaukana Konnevedestä sekään. Vanha tupa on konserttipaikkana aivan erityinen, sillä siellä Pekka Jalkanen asui elämänsä ensimmäiset vuodet.

”Vanha-Häkkilä on minulle synnyinkoti ja pyhä paikka. Vieläkin illalla nukkumaan käydessä silmissä näkyy maisema tuvan ikkunasta.”

Kivensynty

Samassa tapahtumassa on mukana myös nuoremman polven rautalampilaista taidetta: Kiven synty on geologis-runollinen kuvaus eteläisen Rautalammin ja Etelä-Konneveden kallioperästä, sen lähes kahden miljardin vuoden historiasta ja maiseman hitaasta liikkeestä, tulivuorikaarista ja muinaisesta poimuvuoristosta. Millaista täällä oli ennen, millaista?

Kiven synnyn ovat kirjoittaneet geologi, FT, tietokirjailija Elina Lehtonen ja Rautalammilla asuva taiteilija Kaisa Naukkarinen. Heidän yhteiskirjoittamisen prosessinsa on mukaillut maankuoren liikettä: erilaisten ainesten törmätessä voi syntyä uutta ja yllättävää. Kiven synnyn esittää lausuntataiteilija Hellevi Piispanen. Mukana on myös Kaisa Naukkarisen valokuvataidetta.

Alussa – Nyt!

To 29.8.2024 klo 19 Vanha-Häkkilä, Häkkiläntie 360, Rautalampi

Ovet auki ja kahvio klo 18.30 Ohjelma klo 19: Maailman synty Kiven synty Alussa – Nyt! Ilona Korhonen laulaa maailmansyntyrunon, joka on tallennettu Hankasalmella vuonna 1892.

Lausuntataiteilija Hellevi Piispasen esittää geologis-runollisen Kiven synty -tarinan Etelä-Konneveden kallioperästä.

Esa Pietilä (tenorisaksofoni) ja Senni Vesanen (kantele) esittävät säveltäjä Pekka Jalkasen teoksen Alussa – Nyt! Pekka Jalkanen kertoo teoksesta sekä synnyinkodistaan Vanhasta Häkkilästä. Ohjelman kesto noin 1 h.

Liput 15 € + tilausmaksut (alk. 1,50 €)

Osta liput ennakkoon: https://www.eventim-light.com/fi/a/664f20ac75404221ed20be7d/e/6652506494ad1f1591963228

Lippuja myydään myös ovella, jos tilaa riittää.

« Uutishuone

Chatbot