”Korjataan vanhaa ja rakennetaan uutta!”

Rautalammin kansalaispaneeli antoi suosituksensa kunnan vuokra-asumisen kehittämiseen tiistaina 27.8.2024.

Kansalaispanelistit Satu Pirhonen ja Pekka Saarikko esittelivät paneelin puolesta suositukset valtuustolle.

Rautalammin asukkaiden joukosta satunnaisesti valittu kansalaispaneeli rohkaisee päättäjiä tarttumaan aktiivisesti vuokra-asumisen kehittämiseen. Hinta-laatusuhteeltaan järkevät asunnot nähdään vetovoimatekijänä kunnan näkökulmasta. Myös uudet ja villitkin avaukset toivotetaan tervetulleiksi.

Kansalaispaneeli suosittelee mm. uusien puurivitalojen rakentamista niille alueille, joissa vesi- ja viemäriputket sekä kevyenliikenteen väylät on jo valmiiksi rakennettuna. Suositukset luovutettiin Rautalammin valtuustolle 27.8. illan suussa.

”Keskeisiä kohderyhmiä ovat lapsiperheet, lukiolaiset ja varttuneempi väestö. Asunnot kannattaa suunnitella esteettömiksi ja yhteisöllisyyttä tukeviksi. Osan lukiolaisille suunnatuista asunnoista voisi kalustaa valmiiksi ja hyödyntää kesällä matkailijoiden käytössä”, Rautalammin kansalaispaneeli linjaa.

Ennakkoluulottomia kokeiluja kaivataan

Suosituksissa tartutaan myös vanhan asuntokannan korjaamiseen silloin, kun se on järkevää ja taloudellisesti perusteltua. Korjaussuunnitelmat tulisi tehdä yhdessä nykyisten asukkaiden kanssa ja heidän antamaansa palautetta kuunnellen.

Yhdessä suosituksessa ehdotetaan kokeilua, jossa uusia asuinrakennuksia rakennetaan jollekin kylälle tai haja-asutusalueelle. Kokeilla voisi esimerkiksi mallia, jossa asunnon voi ensin vuokrata ja sitten lunastaa itselleen vähän kerrassaan.

Taloushaasteisiin uutta potkua voisi löytyä uudenlaisista rahoitusmalleista, ja osan vuokra-asunnoista voisi panelistien mukaan myös myydä yksityisille omistajille.

Kansalaispaneeli kannustaa myös tutkimaan ennakkoluulottomasti asumisen uudenlaisia ja erikoisiakin ideoita ja kokeilemaan niitä realistisessa mittakaavassa. Tähän on mahdollista saada tukea esimerkiksi Kehitysyhtiö SavoGrown syksyllä käynnistyvästä Asumisen uudet tuulet -hankkeesta.

Kansalaispaneeliin valittiin asukkaita monipuolisesti

Rautalammin kansalaispaneelin tehtävänä oli luoda 5–10 suositusta Rautalammin vuokra-asumisen ja vuokra-asuntotarjonnan kehittämiseen huomioiden kunnan talouden asettamat reunaehdot.

Kansalaispaneelin osallistujat valittiin Rautalammin asukkaiden keskuudesta satunnaisotannalla. Ilmoittautuneiden joukosta poimittiin mukaan 25 eri-ikäistä ihmistä eri puolilta Rautalampia. Tavoitteena oli, että lopullinen kokoonpano olisi kuin Rautalampi pienoiskoossa.

Lisäksi kiinnitettiin huomiota siihen, että paneelissa on mukana vuokralla asuvia, hiljattain Rautalammille muuttaneita ja jo pitkään Rautalammilla asuneita. Näin haluttiin varmistaa näkökulmien monipuolisuus.

Panelistit perehdytettiin Rautalammin kunnan talouteen ja vuokra-asumisen tilanteeseen. Perehdytyksen tavoitteena oli, että kansalaispaneelin jäsenet pystyvät sen jälkeen luomaan perusteltuja suosituksia, joissa tunnistetaan myös kunnan taloustilanteen haasteet.

Työskentely sai kiitosta panelisteilta

Palautekyselyssä kansalaispanelistit kiittivät työskentelyä monipuoliseksi ja kiinnostavaksi. Erityiskiitosta annettiin kunnioittavasta ilmapiiristä ja siitä, että eri ihmisten erilaisia mielipiteitä kuunneltiin.

Työskentely koettiin mielekkääksi. 100 prosenttia palautekyselyyn vastaajista olisi valmis osallistumaan kansalaispaneelin työskentelyyn uudestaan.

” Tämän menetelmän avulla voisi löytyä ratkaisu esimerkiksi päivä- ja yöaikaiseen rälläämiskulttuuriin”, arvioitiin palautekyselyssä.

”Nuoria olisi saanut olla mukana enemmän, jotta nuorison eli tulevaisuuden asukkaiden näkökulma olisi tullut paremmin esille ja heidän toiveitaan vuokra-asumiseen liittyen kuunneltu enemmän.”

”Ensimmäisestä kokoontumisesta jäi positiivinen tunnelma. Oli yllätys, miten avoimesti ja rohkeasti ihmiset puhuivat. Ennakko-oletukseni kumoutuivat saman tien.” -Emmi Nurmi, kansalaispanelisti

”Olen yllättynyt, miten monipuolisesti ja vakavasti kaikki panelistit suhtautuivat työskentelyyn. Tuntuu, että kellään ei ole omaa agendaa, vaan mietimme asioita yhdessä.” – Astrid Weidner, kansalaispanelisti

”Oma näkövinkkeli laajenee keskustelun myötä.Tässä tulee pohdittua samalla myös sitä, mikä asumisessa on merkittävää ja tärkeää itselle.” -Aki Virta, kansalaispanelisti

Hanke on jo herättänyt kiinnostusta!

Rautalammin kansalaispaneeli on herättänyt jo nyt kiinnostusta muuallakin. Sitra ja Kuntaliitto ovat pyytäneet puhumaan kunnanjohtajaa ja hallintojohtajaa hankkeesta Maaseutututkijoiden tapaamiseen, sekä USO-verkoston tapaamiseen.

Lisätietoja: Hallintojohtaja Merja Koivula-Laukka, merja.koivula-laukka@rautalampi.fi, puh. 040 548 3854

Voit myös lukea hankkeesta enemmän hankesivulta

teksti: Hanna Moilanen

« Uutishuone

Chatbot