Kevät tulee nyt vauhdilla ja se tulee ottaa huomioon myös jäillä liikkuessa.
Lämpimät ilmat vauhdittavat jäiden sulamista, mutta myös virtausten lisääntyminen on alkanut heikentää jäätilannetta. Tämän takia erityisen vaarallisia paikkoja ovat joet, järvien kapeikot, jokien sekä purojen suistot. Myös jäissä olevien halkeamien kohdalla jään kantavuus heikkenee.
Jäät haurastuvat erityisesti myös veden noustessa jäälle, jolloin jään pinnalla oleva lumi vettyy ja tummuu. Vettynyt, tummahko lumi kerää vaaleaa lumipeitettä paremmin auringon säteilyä ja täten nopeuttaa jäiden sulamista – tiesitkö sinä tätä?
Pohjois-Savon pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Antti Korhonen muistuttaa, että jäät ovat tähän aikaan vuodesta heikkoja erityisesti niissä perinteisissä paikoissa.
”Salmet, virtapaikat ja pintakivien ympäristöt ovat jo alkaneet sulaa. Lisäksi vesisateet vaikuttavat järvien jäihin niin, että jäälle voi muodostua yllättäviä uveavantoja, kun sulamis- ja sadevedet etsiytyvät jään halkeamiin ja jäähän muodostuu pyöreitä tai tähtimäisiä reikiä”, Korhonen kertoo.
Jäiden kantokyvyssä tapahtuu siis ajankohtaisesti nopeitakin vaihteluita – vielä aamulla kulkijan kestänyt jää voi jo puoleen päivään mennessä olla arvaamaton ja jopa hengenvaarallinen.
Pohjois-Savon pelastuslaitos muistuttaakin, ettei jäillä liikkuminen ole enää turvallista. Jos syystä tai toisesta jäälle menee, on asianmukaiset turvallisuusvälineet oltava mukana, kuten esimerkiksi jäänaskalit sekä jokin kelluttava väline – paukkuliivit, pelastusliivit tai pelastautumispuku. Muistathan aina ilmoittaa liikkumisestasi myös läheiselle.